Valt veel over te zeggen, en te vragen: waarom heb je die foto zó genomen? En wat heb je ermee gedaan?

Ik maak een foto en laat die aan mijn vrienden zien. Dat kan direct via social media, of ik kan er eerst iets mee doen. Er is steeds wel een groot verschil: ik was er en al die vrienden niet. Die vrienden moeten iets van die foto vinden zonder dat ze ooit op de plek geweest waren.

Kan ik iets toevoegen waardoor het publiek in elk geval een zweem meekrijgen van het gevoel dat ik bij de opname had? Ik denk dat het daarmee begint.

Stel, ik fiets al een hele dag langs de Mekong, noordelijk Thailand. 37°C. Een koud biertje genomen om in leven te blijven. De zon gaat onder, In het Thais wordt wat geroepen, het water stroomt, watervogels gaan snel naar huis. In de verte vaart een bootje op de rivier, de lichtjes zijn al aan.

Het publiek zat de hele dag op kantoor, die moest werken, onder de airco. Een printer ratelt. Slap bakkie koffie en geneuzel van collega’s. Goh daar komt een fotootje “binnen”, oh ja die was op vakantie. Wat is dat voor een slap plaatje, leuk hoor zo’n bootje, even nog een mailtje beantwoorden voordat ik naar huis ga.

Is toch een andere ambiance..

Mijn camera maakte het linker plaatje, automatische instelling gekozen want ja, na zo’n dag fietsen moet het allemaal niet al te moeilijk. Maar wat ik zag was het rechter plaatje.